Mitä vastuullisuus tarkoittaa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa? 

Elintarvikehankinnat ja ruokapalveluiden kilpailutukset ovat kunnissa ajankohtaisia noin 2-4 vuoden välein. Elintarvikehankintojen arvo on noin 350 miljoonaa vuosittain ja keskimäärin joka kolmas suomalaisista käyttää päivittäin jotain kodin ulkopuolista ruokapalvelua. Ei ole yhdentekevää millaisia aterioiden ravintosisällöt ovat ja mitä ympäristövaikutuksia niiden valmistamisesta, syömisestä ja koko tuotantoketjusta koituu. Elintarvikehankintojen merkityksellisyys korostuu etenkin lapsille ja vanhuksille tarjottavissa aterioissa, sillä ruuan tulisi hyvän maun ja ravitsevuuden lisäksi olla myös turvallista.  

 

Vastuulliset ruokapalveluhankinnat julkisella sektorilla- koulutuksessa perehdytään vastuullisiin julkisiin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin sekä palveluiden laadun varmistamiseen sopimuskaudella.  Koulutuksessa opitaan hankinnan keinot – kilpailuttaako hinnalla vai laadulla ja jos laadulla, niin mitä mitattavat, raportoitavat ja sopimuskaudella seurattavat laatukriteerit voisivat olla. Koulutuksessa tarkastellaan hankintalakia ja erilaisia hankintaoppaita, perehdytään yhdessä niihin kompastuskiviin, joita kilpailutuksissa voi tulla eteen, sekä suunnitellaan omaan tarpeeseen hyödyllinen etenemissuunnitelma vastuullisten hankintojen kehittämiseen ja toteutukseen omassa organisaatiossa. Perehdymme myös kuntien ja palveluntarjoajien välisen markkinavuoropuhelun mahdollisuuksiin- siihen millainen työväline se on hankintaprosessissa ja miten sitä kannattaa käyttää. 

 

Kuntien ruokapalveluhankintoja lähestytään koulutuksessa käytännönläheisesti ja case-esimerkkien avulla. Koulutus antaa työvälineet ja varmuuden elintarvike- ja ruokapalveluiden kilpailutukseen- koulutuksen jälkeen osaat toteuttaa vastuullisen ja laadukkaan kilpailutuksen kohderyhmät huomioon ottaen.  

 

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

8.30  Ilmoittautuminen ja aamukahvi 
9.00 Mitä ovat vastuulliset elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat? 

  • Hankinnat strategisen johtamisen välineenä 
  • Mitä vastuullisuus tarkoittaa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa 

 

Keskustellaan: Mitkä strategiat ohjaavat omassa kunnassa hankintoja? 

10.15  Kahvitauko 
10.30  Kestävien ja vastuullisten hankintojen kaari ja vaikuttavuus 

  • Markkinavuoropuhelun merkitys vastuullisissa hankinnoissa 
  • Kilpailutus 
  • Sopimuksen seuranta  
12.00  Lounas 
13.00  Miten määritellä vastuullisuuskriteerit hankinnoille? 

  • Mitkä kriteerit ovat oman hankinnan kannalta olennaisia? 
  • Vastuullisten elintarvikehankintojen opas  
  • Muita työkaluja vastuullisten hankintakriteerien laadintaan 
14.15  Kahvitauko 
14.30  Vastuullisten elintarvikehankintojen etenemissuunnitelma 

  • Oman etenemissuunnitelman täyttäminen 
  • Keskustelua ja vertaisoppimista 
16.00  Koulutuspäivä päättyy 
8.30  Ilmoittautuminen ja aamukahvi 
9.00 Julkisten ruokapalveluiden hankintakriteerit 

  • Henkilöstö
  • Palvelu
  • Osallistaminen
  • Yhteistyö
10.15  Kahvitauko 
10.30 Julkisten ruokapalveluiden hankintakriteerit jatkuu 

  • Raaka-aine, ruokalista ja ravitsemus – ruokailun vaikuttavuus 
  • Vastuullisuus, ympäristö 
  • Mitä maksaa tarjottu ateria vs. mitä maksaa nautittu ateria? 
  • Tutkimustulokset tukevat – esim. 1/3 jättää ruoan syömättä 
  • Opetushallituksen tavoite 2020 – kaikki syö  
12.00 Lounas 
13.00 Hankintalaki pähkinänkuoressa ja markkinavuoropuhelu 

  • Mitä hankintalaista tulisi tietää 
  • Markkinavuoropuhelu suunnittelun välineenä 
14.00 Kahvitauko 
14.30  Mitattavat, raportoitavat ja sopimuskaudella seurattavat laatukriteerit  

 

Workshop laatukriteereistä 

16.00  Koulutuspäivä päättyy 

 

Kouluttaja

Hinnat

Julkinen sektori1045 €

Hintaan lisätään alv 24 %. Hintaan sisältyvät sähköiset materiaalit, kahvi- ja lounastarjoilut.

Lisätietoja

Leena Kalaoja

Asiakkuuspäällikkö

leena.kalaoja@almamedia.fi

050 520 5330

Paikka

Kallion kortteli, Kuntatalo

Toinen linja 14

00530 Helsinki

Koulutus järjestetään Kallion kortteli- Kokous- ja kongressikeskuksessa, Kuntatalo, osoitteessa Toinen linja 14, 00530 Helsinki.

Olemme neuvotelleet erikoishinnat useisiin Helsingin hotelleihin. Mainitse huonetta varatessasi, että olet tulossa Alma Talentin tapahtumaan.

Huonehinnat

  • Radisson Blu -hotellit ja SOKOS-hotellit: alennus -11 % Flex-hinnasta
  • Clarion Hotel Helsinki: alennus -15 % päivän BAR-huonehinnasta
  • Scandic Paasi -15% Flex-hinnasta & Scandic Park -15% Flex-hinnasta
  • Hotel Katajanokka: alennus -15 % päivän BAR-huonehinnasta nettisivujen kautta etukoodilla JAZ (koodi syötetään Special Rates -valikon Corporate-kenttään) tai olemalla yhteydessä hotellin vastaanottoon